preskoči na sadržaj

Osnovna škola Breznički Hum

Povijest učeničke zadruge

        Učenička zadruga OŠ Breznički Hum osnovana je odlukom Školskog odbora na sjednici održanoj 15.rujna 2003. godine na temelju članka 39. stavka 1. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ("Narodne novine", br.59/90) i članka 48. Statuta Osnovne škole Breznički Hum. Tada je za obavljanje privremenih i pripremnih poslova imenovan Privremeni zadružni odbor u sljedećem sastavu: Slavko Vrhovec (ravnatelj), Josipa-Stanka Barbir (učiteljica razredne nastave), Ivka Kožić (učiteljica predmetne nastave), Darinka Cvišić (učiteljica predmetne nastave).

     Zadaće Privremenog zadružnog odbora bile su: izraditi prijedlog pravila i ustroja Zadruge, izraditi prijedlog programa rada Zadruge,organizirati u Školi i izvan Škole poslove u svezi s osnutkom i početkom rada Zadruge,organizirati upis učenika/ca u članstvo Zadruge, utvrditi prijedlog za imenovanje članova/ica Zadružnog odbora, održati osnivačku skupštinu Zadruge na kojoj će se proglasiti osnutak i početak rada te prihvatiti pravila Zadruge,obaviti i druge poslove u svezi s pripremom početka rada Zadruge.

      Učenička zadruga OŠ Breznički Hum od samog začetka veliki je naglasak stavljala na uređenje školskog vrta te okoliša škole što je vidljivo iz foto dokumentacije prikupljane svih ovih godina do danas. Od samog osnutka unutar zadruge djelovale su cvjećarska sekcija, sekcija izrade malih suvenira te sekcija za prikupljanje predmeta za etno zbirku. U školi se njegovao poduzetnički duh jer su spomenuti predmeti bili namijenjeni, kako uljepšavanju unutrašnjosti škole, tako i za prodaju. Školski se vrt svake godine obogaćivao novim sadržajima pa se tako 2005.godine uz pomoć mladih zadrugara počela oblikovati i vodena površina koja se dograđivala narednih godina sadnjom više vrsta vodenog bilja te širenjem i oblikovanjem bazena. Budući da je u školi još 1998.godine održana vrlo zapažena etno izložba, odlučeno je da unutar Zadruge zaživi i sekcija zadužena za prikupljanje predmeta za etno zbirku te očuvanje kulturne baštine našega kraja. Stari predmeti počeli su se sakupljati 2001. godine, a dogradnjom škole stvorili su se uvjeti za uređenje etno-kutka u školi. Kako je zbirka s godinama postajala sve bogatija, tražio se adekvatniji prostor za njezin smještaj. 2009.godine drvena kućica postala je dom vrijednim etno izlošcima, a postavljena je te se može i dan danas razgledati u dvorištu škole. Mladi zadrugari kroz niz godina okušali su se kao vrsni cvjećari, aranžeri, voćari, vrtlari i povrtlari uzgajajući povrće za potrebe školske kuhinje; istraživači starih zanata. Djevojčice su stjecale vještine vezenja, pletenja i našivavanja...

       Učenička Zadruga OŠ Breznički Hum 26.ožujka 2011.godine odlukom Izvršnog odbora Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva postaje redovna članica HUUZ-a pod nazivom UZ Vrijedne ruke. U rad Zadruge uključeni su učenici svih razrednih odjela te svi djelatnici Škole. Zajedničkim snagama rade na očuvanju okoliša koji nas okružuje te sudjeluju u radu zadružnih sekcija. Također, posebnu pažnju posvećuju očuvanju kulturne baštine našega kraja kako zbog prihvaćanja suvremenih utjecaja, kojima smo svakodnevno izloženi, ne bismo izgubili izvornost i prepoznatljivost našega kraja na koji smo tako ponosni.

     Učeničku je zadrugu od njezinog osnutka do 2016. godine kroz mnogobrojne kreativne sekcije i radionice uspješno i stručno vodila učiteljica predmetne nastave Darinka Cvišić, koja je mnogim generacijama usadila temeljne vrijednosti i radne navike, razvijajući poduzetnost, inovativnost, odgovornost i stvaralaštvo.    U šk.godini 2017./2018. nakon odlaska učiteljice Darinke Cvišić u mirovinu, voditeljicom učeničke zadruge "Vrijedne ruke", na Izbornoj skupštini održanoj 28.kolovoza 2017., imenovana je učiteljica Danijela Ivančan Bosilj, koja će u ime predsjednice Zadruge, ravnateljice Vesne Ivančan, predstavljati Zadrugu na svim razinama njezina djelovanja.

 


Točno vrijeme
Trenutno lokalno vrijeme u Novi Marof:
IZGRADI ŠARENO

EMISIJA: IZGRADI ŠARENO

       

Praznici za...
Najljepši školski vrt 2009.
Najljepši školski vrt 2015.

     Slušaj kako zemlja diše 

         radijska emisija

     

http://radio.hrt.hr/ep/slusaj-kako-zemlja-dise/137943/

OŠ Breznički Hum
Brojač posjeta

        Free Web Hit Counter

Važni dokumenti
      


   


    

   ______________________

     

______________________

 

 

 

Korisni linkovi

 > MZOS
 > AZOO
 > MATICA MZOS


 > BUG
 > ENTER
 > PC CHIP


MI JEDEMO ODGOVORNO
Županijski Lidrano 2015.

   Nastup Dramske skupine

   na Županijskoj smotri 

   LiDraNo 2015. u HNK-u 

   Varaždin (snimka)

    

Kalendar
« Prosinac 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Anketa
Da li ste zadovoljni aplikacijom eDnevnik?Forum
CMS za škole logo
Osnovna škola Breznički Hum / Breznički Hum 14, HR-42225 Breznički Hum / os-breznicki-hum.skole.hr / ured@os-breznicki-hum.skole.hr
preskoči na navigaciju