Povodom Dana branitelja Varaždinske županije u 30 matičnih osnovnih škola i jednoj područnoj školi kojima je osnivač Varaždinska županija postavljena su spomen-obilježja za 104 poginula i nestala hrvatska branitelja koji su bili učenici osnovnih škola Varaždinske županije. U OŠ Breznički Hum postavljeno je spomen-obilježje za dvojicu bivših učenika: Tomislava Horvata iz Brezničkog Huma, koji je pohađao našu školu od 1980. do 1989. godine, i Dragutina Šavorića koji je u našim školskim klupama boravio od 1960. do 1969. godine. Prigodnoj svečanosti prisustvovali su članovi njihovih obitelji, učenici viših razreda i djelatnici Škole.

 

     Nakon himne, okupljenim učenicima i članovima obitelji obratila se ravnateljica Škole Vesna Ivančan koja je istaknula važnost odavanja počasti poginulim i nestalim braniteljima:

„Naša najvažnija uloga je da prenesemo naša sjećanja, znanja, emocije na našu budućnost, na naše učenike kako bi shvatili hrabrost hrvatskog naroda koji se tih 90-ih godina upustio u borbu. Svi mi možemo biti ponosni na povijest ovog kraja i na naše heroje koji su dali živote za slobodu svih nas.“

Majci Tomislava Horvata i sinovima Dragutina Šavorića, koji su prisustvovali svečanosti, zahvalila je na dolasku te istaknula da se ništa ne može mjeriti s polaganjem života za Domovinu. Zato su, bez obzira na uspjeh u učenju i uspjeh na natjecanjima, upravo oni naši najbolji učenici.

     Okupljenima se obratila i učenica 8. razreda Hana Andrašek nakon čega je upaljen lampion i održana minuta šutnje za sve poginule branitelje zbog kojih mi danas možemo graditi bolju i napredniju Republiku Hrvatsku.

Skip to content