preskoči na sadržaj

Osnovna škola Breznički Hum

 > O školi  > Knjižnica
Knjižnica

Školska knjižnica OŠ Breznički Hum

Knjižničarka: Ivana Nogić, prof. hrvatskog jezika i književnosti, prof. povijesti, dipl. bibliotekar

Radno vrijeme školske knjižnice:

    od 7:00 do 13:00

  • svakog drugog ponedjeljka
  • svake srijede
  • svakog petka

Lektirna djela možete naći na sljedećim poveznicama ili ako otovrite dokumente u privitku:

http://lektire.skole.hr/

www.HRlektire.com.

Popis izborne lektire za 5. razred:

https://view.genial.ly/Popis-izborne-e-lektire-5-r-OŠ Breznički Hum

Popis izborne e-lektire za 6. razred:

https://view.genial.ly/Popis-izborne e-lektire-6-r-OŠ Breznički Hum

Popis izborne e-lektire za 7. razred:

https://view.genial.ly/Popis-izborne-e-lektire-7-r-OŠ-Breznički-Hum

    

Dragi učenici,

vjerujem da će vas razveseliti pokretanje audioknjižnice SLUŠAM KNJIGU u kojoj možete poslušati klasike hrvatske književnosti (Zlatarovo zlato, U registraturi, Priče iz davnine, Alkar, Duga ….). Audioknjižnica je pokrenuta u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, a knjige su pročitali profesionalni glumci. Nalaze se na Youtube kanalu SLUŠAM KNJIGU. 

Poveznica na kanal je: https://www.youtube.com/channel/UCP_gJ4SVuw6nijVS915ms9w.

        

 

 

 

 

 

       


Vijesti

Luka Vuglač dobitnik glavne nagrade Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

     Na završnoj svečanosti Mjeseca hrvatske knjige, održanoj 15. studenoga 2021. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, učenik 6. razreda naše škole Luka Vuglač osvojio je glavnu nagradu Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2021. U kvizu je ove godine sudjelovalo 2.210 djece iz 46 narodnih knjižnica i 213 osnovnih škola diljem Hrvatske, kao i djeca iz Subotice, a naš Luka sudjelovao je kao pobjednik kviza u našoj školi.

     Kviz se već tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige još od 1998. godine, a organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež, s Mediotekom Gradske knjižnice. Kviz se od 2011. godine provodi online u brojnim školskim i narodnim knjižnicama širom Hrvatske.

     Ove su godine Nacionalni kviz za poticanje čitanja u našoj školi rješavali učenici 6. razreda koje je u kviz uvela knjižničarka Ivana Nogić, uz podršku učiteljice hrvatskoga jezika Vesne Pucak i učiteljice informatike Petre Kuzmić. Kviz je nosio naziv "Šest autora traži čitatelja", a učenici su istraživali online izvore znanja vezane uz tri knjige različitih žanrova, te troje hrvatskih pisaca i jednako toliko ilustratora. To su:

  • "Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo" Danijele Pavlek (ilustracije Vanda Čižmek)
  • "Moj tata Indijanac" Mladena Kopjara (ilustracije Davor Pavelić) i
  • "Učim letjeti, a nemam krila" Ivane Adlešić Pervan (ilustracije Branka Hollingsworth Nara).

     Nakon rješavanja u školi proglašeni su školski pobjednici, a najbolji u našoj školi bio je Luka Vuglač. Na završnoj svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu javno su se izvlačile nagrade, a glavnu nagradu, bežični zvučnik, osvojio je baš naš Luka!

https://www.youtube.com/watch?v=apdNoSMX9oo&t=208s (zadnja minuta prijenosa)

     Tim povodom Luka je gostovao u HRT-ovoj emisiji Vijesti iz kulture gdje je dao kratku izjavu (prilog ide od 4. minute - 4:15).

https://hrti.hrt.hr/api/api/ott/socialshare?target=copy&referenceId=901582702_delin&channelReferenceId=null&mobile=false&serie=false&operatorReferenceId=hrt

     Uz čestitke cijelog razreda i veliki pljesak, Luki je knjižničarka uručila priznanje, a nagrada stiže poštom.

„Nagrada će mi biti dobar poticaj da više čitam. Čitanje se ipak isplati!“ Lukina je poruka.

  

Sudionici Međunarodnog projekta "Naša mala knjižnica"

     Projekt "Naša mala knjižnica" nastavlja se i ove školske godine jer su svi sudionici izrazili veliko zadovoljstvo prošlogodišnjim sudjelovanjem. Ovogodišnji nositelji su učenici 3. razreda sa svojom učiteljicom Olgom Slunjski te knjižničarka Ivana Nogić kao školski koordinator projekta.

   Zbog nastave na daljinu projekt je ove godine započeo tek 17. prosinca predstavljanjem djela koja se čitaju te podjelom projektnih knjižica. Ove godine čitat će se, također, vrlo zanimljivi naslovi, a za prvo čitanje odabrana je slikovnica Kestutisa Kasparavičiusa: Medvjedovanje. Dogovoreno je da će ove godine naglasak biti na izražajnom čitanju, zato će učenici, prema svojim željama, čitati svako djelo u grupama, a potom će grupa čitati ostatku razreda.

Ostala djela koja će se čitati su:

Susanna Mattiangeli: Mina HB

Asja Olejarczyk, Aleksandra Golebiewska: Jeti u kojega nitko nije vjerovao

Petr Stančik, Galina Miklinova: H2O i tajna vodene misije

Koraljka Milun, Ana Vujasić: Baton i Roni

Els Heinsalu. Kristi Kangilaski: AHAA!

AHAA!

Nakon čitanja knjige „AHAA!“ učenici su postali izumitelji koji su odlučili zaštititi Zemlju te nacrtati i izraditi vlastiti eko-izum. Što su izradili, može se vidjeti na fotografijama i u videozapisu.

https://read.bookcreator.com/Čuvari prirode

 Da se ne zaboravi!

     U srijedu 17. studenoga 2021. godine u školi je obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Tim povodom učenici su na satovima razrednika prezentirali svoje radove na temu Vukovara i Domovinskog rata. U svakom razredu i u holu škole zapalili su lampione i odali počast svim herojima koji su položili svoje živote iz ljubavi prema svojem gradu i domovini.

     Na tridesetu godišnjicu pada Vukovara (1991. – 2021.) zajedničko obilježavanje Dana sjećanja zamijenilo je zasebno obilježavanje svakog razreda u razrednim učionicama, sa svojim razrednicima. Učiteljica povijesti i učiteljica njemačkog jezika uredile su panoe u holu škole, dok je knjižničarka podijelila virtualne "Priče iz Vukovara", legendarnog ratnog izvjestitelja i vukovarskog heroja Siniše Glavaševića.

Priče_iz_Vukovara

     Učenici viših razreda dobili su zadatak izraditi prigodne prezentacije na temu Vukovara i Domovinskog rata, a svoje radove prezentirali su na satovima razrednika. U svojim učionicama upalili su lampione za sve stradale u Domovinskom ratu, dok su učenici 8. razreda, u ime svih učenika i djelatnika Škole, upalili lampion u holu. Svjetlost lampaša podsjetila nas je na žrtvu svih onih koji su toliko snažno vjerovali u slobodu da su za nju dali svoj život.

VUKOVAR-GRAD_HEROJA.pdf (D. Tenodi i M. Roginek, 7. r.)

     U sklopu projekta „Za djecu Vukovara“ nastavljamo pomagati našim vukovarskim prijateljima, tako već 12. godinu zaredom uplaćujemo skroman prilog u vrijednosti tisuću kuna djeci i mladima s intelektualnim oštećenjima koje okupljaju vukovarske udruge "Golubica" i "Vukovarske iskrice". Članovi ovih udruga zahvalni su za bilo kakvu pomoć i podršku u radu, zato smo sretni što im barem malo možemo olakšati svakodnevicu.

Na dan kada se prisjećamo ove tužne obljetnice i kada svijetle svjetla brojnih lampiona, ponesimo u svojim srcima svjetlo zajedništva kojem nas je učio Vukovar.

 

Posjet učenika PŠ Šćepanje školskoj knjižnici

     Učenici PŠ Šćepanje posjetili su knjižnicu u matičnoj školi 29. listopada 2021. godine kako bi uživo vidjeli djela koja ih čekaju ove školske godine te prezentirali djela koja su dosad uspjeli pročitati.

     Knjižničarka Ivana Nogić predstavila im je sva lektirna djela s njihovih popisa, a upoznala ih je i s nekim novim, zanimljivim naslovima. Učenici su zaključili da je knjižnica puna knjiga koje bi oni rado čitali pa su iskoristili priliku da posude neke zanimljive naslove. Uslijedilo je učeničko predstavljanje dosad pročitanih djela, za što ih je knjižničarka nagradila pohvalama i pljeskom te prigodnim plakatima koji promiču Godinu čitanja.

 

Dječji časopisi u PŠ Šćepanje

     Što su dječji časopisi, po čemu se razlikuju od novina, kako često izlaze te kako se njima služiti, naučili su učenici PRO Šćepanje koje je 13. listopada 2021. godine posjetila knjižničarka Ivana Nogić. Knjižničarka im je donijela mnoštvo različitih časopisa kako bi sve što uče mogli provjeriti na primjerima.

    Knjižničarka je učenike upoznala s nekim najpoznatijim dječjim časopisima: Smib, Prvi izbor, Moj planet, Radost, koje su učenici sa zanimanjem listali i proučavali. Naučili su što je naslovnica, što rubrika, a što sadržaj, a potom krenuli na samostalni zadatak - izradu naslovnice vlastitog časopisa. Nakon početnih uputa, učenici su pokazali veliku kreativnost u izradi naslovnica.

    Na kraju nastavnog dana učenici su uz pomoć knjižničarke izložili sve naslovnice u svojoj učionici. Provedeno je međusobno vrenovanje, a birala se i najmaštovitija naslovnica. Tko je bio najuspješniji, prosudite sami.

 

Kako se piše razglednica

     Učenici 2. razreda sudjelovali su u međunarodnom projektu obilježavanja Svjetskog dana razglednice koji se obilježava 1. listopada te Svjetskog dana pošte koji se obilježava 9. listopada. Navedene datume povezali su i s čitanjem pa su u Mjesecu hrvatske knjige čitali djelo K. Čapeka Poštarska bajka. Sve aktivnosti proveli su uz pomoć svoje učiteljice Olge Slunjski i knjižničarke Ivane Nogić.

     Projekt Svjetski dan razglednice osmislila je organizacija Postcrossing, dok je učenike u Hrvatskoj u projekt uključila Hrvatska pošta. Učenici su mogli saznati da je prva razglednica poslana još prije 150 godina, a naučili su i kako pravilno napisati razglednicu, adresirati ju, gdje i kako kupiti i zalijepiti poštansku marku te kako poslati razglednicu.

     Učenici su najprije pogledali edukativni video koji je pripremio Marko Markica, a poslala Hrvatska pošta. Osim edukativnog videa, Hrvatska pošta poslala je za svakog učenika razglednicu s Markom Markicom na naslovnici. Potom su učenici razgovarali čemu razglednice služe, kako izgledaju, kako se adresiraju te kome ih možemo slati. Neki su odlučili poslati razglednicu prijateljima, neki članovima obitelji, neki učiteljici. Tada je, napokon, došlo na red i pisanje razglednice. Najvažnije je bilo pravilno napisati adresu, što su naši učenici povezali s Poštarskom bajkom u kojoj su čitali kako je poštar Kolbaba imao velikih problema zbog pisma bez adrese. Potom su naučili kako izgleda sam tekst razglednice, kako početi i završiti razglednicu, tako da su pisanje razglednice svi uspješno svladali. Roditelji su pomogli oko kupnje markica i slanja razglednica, a nakon nekoliko dana učenici su izvijestili da su sve razglednice uspješno stigle na poslane adrese.

Učenicima je preostalo da do kraja pažljivo pročitaju Poštarsku bajku i saznaju što se dogodilo s pismom bez adrese pa im je knjižničarka podijelila straničnike kako bi lakše označili gdje su stali s čitanjem.

     U Mjesecu hrvatske knjige učenici 2. razreda pod vodstvom svoje učiteljice Olge Slunjski te uz pomoć knjižničarke Ivane Nogić uspjeli su provesti još jedan vrijedan projekt vezan uz čitanje - "Priča ispod stola" - koji je predstavljen i na Školskom portalu.

 

Ispiši stranice koje pomiču granice - projekt učenika 2. razreda

https://read.bookcreator.com/ Projekt 2. razreda 

 

 

Novi članovi školske knjižnice

     "Mjesec hrvatske knjige" najavili su novi članovi naše školske knjižnice, naši prvašići, koji su knjižnicu prvi put posjetili 29. rujna 2021. godine.

     Prvašiće je u knjižnici dočekala knjižničarka Ivana Nogić, a dopratila ih je njihova učiteljica Barica Mlinarek. Budući da je naših prvašića samo šestero, nije bilo teško poštivati epidemiološke mjere, tako da su učenici mogli bezbrižno razgledati prostor knjižnice i čitaonice. Knjižničarka ih je uputila gdje se što nalazi te im objasnila što se sve u knjižnici može raditi. Buduće članove počastila je igrokazom "Miš u knjižnici" koji se učenicima jako svidio, a potom su krenuli u potragu za mišem iz predstave. Kad su ga pronašli i tako spasili knjige, zaigrali su igru U knjižnici / U knjižari nakon čega su zaključili koja je razlika između knjižnice, gdje se knjige posuđuju, i knjižare, gdje se knjige kupuju. Mali su znalci odmah sve zapamtili te su s pažnjom slušali o knjigama s kojima će se družiti ove školske godine. Razgovaralo se i o pravilima ponašanja u knjižnici, a prvašići su obećali da će biti dobri prema knjigama te da će ih čuvati od oštećivanja.

     Na kraju za zaigrali igru Toplo-hladno na kraju koje su pronašli škrinjicu sa svojim iskaznicama. Članske iskaznice su ih jako razveselile te su ih, kao ponosni članovi školske knjižnice, odmah su poželjeli 'isprobati' posudbom prve knjige za lektiru.

Puno uspjeha i veselja u čitanju prvih knjiga prvašićima žele

njihove učiteljice Barica Mlinarek i knjižničarka Ivana Nogić

 

******   

Prvašić Petar Dane posudio tijekom godine čak 62 knjige!

     Učenik 1. razreda Petar Dane Mrazović osvojio je titulu najboljeg čitača naše škole u ovoj školskoj godini jer je od listopada do lipnja 2021. godine u školskoj knjižnici posudio čak 62 naslova!

     Petar Dane je kao uvjerljiv pobjednik među čitačima, uz pohvalnicu, nagrađen i prigodnim poklon-knjigama. Čestitali su mu okupljeni prijatelji iz razreda, kao i učiteljica Ljiljana Pernar i knjižničarka Ivana Nogić. Petar Dane pročitao je sve predložene naslove s lektirnog popisa za 1. i 2. razred, a pročitao je i brojna književna djela koja ne spadaju u lektiru. Budući da je Petar Dane tek krenuo u svijet čitanja, vjerujemo da će svoju ljubav prema knjigama nastaviti razvijati, što će mu sigurno pomoći da bolje uči te da bude odličan učenik.

 

Čitaj mi - druženje s knjigom

     Unatoč brojnim problemima vezanima uz odvijanje nastave u školskoj knjižnici u vrijeme koronakrize te uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, tijekom školske godine 2020./21. svi niži razredi posjetili su školsku knjižnicu kako bi sudjelovali u školskom projektu "Čitaj mi - druženje s knjigom":

     U knjižnici smo zajedno čitali te se, na malo drugačiji način, družili sa zadanim lektirnim djelima, ponajprije hrvatskih autora. Dok su prvašićima još uvijek najzanimljivije bajke i slikovnice - slovarice, učenici 2. razreda obradili su, također, jednu vrlo zanimljivu bajku Karela Čapeka - "Poštarsku bajku" i ekološku priču "Pismo iz Zelengrada". Učenici 3. razreda upoznali su Šegrta Hlapića i ostale likove iz poznatog romana Ivane Brlić Mažuranić, a četvrtaši su se, također, družili s Ivanom Brlić-Mažuranić i bajkom "Šuma Striborova", a naglas se čitao roman "Heidi", dok se roman "Emil i detektivi", u suradnji s nastavom Njemačkog jezika, uspoređivao s istoimenim igranim filmom. Uz zajedničko čitanje, učenici su imali priliku oslikati i okarakterizirati likove, kao i glumiti neke od njih. Nije nedostajalo ni natjecateljskog duha jer čekali su ih brojni kvizovi i prigodne igre u kojima su mogli provjeriti razumijevanje pročitanoga, ali i brzinu, spretnost i snalažljivost u rješavanju pojedinih zadataka.

Pisanje razglednica nakon čitanja "Poštarske bajke" - 2. r.

Nakon čitanja lektire "Stanari u slonu" učenici 2. razreda zamislili svoj stan u slonu

Nakon čitanja "Priče o dobroćudnom ježu" učenici 2. r. imali u knjižnici radionicu izrade slikovnica koje su izložene u knjižnici

Nakon čitanja romana "Emil i detektivi" i gledanja istoimenog filma učenici 4. r. izradili naslovnice romana na njemačkom jeziku

     Projekt "Čitaj mi - druženje s knjigom" nastavit će se provoditi u školskoj knjižnici i tijekom školske godine 2021./22.

 

9. mjesto na završnici "Čitanja do zvijezda"

     Ekipa naše škole, u sastavu: Lana Šargač, Tihana Kranjec i Leonarda Somođi, uspješno je sudjelovala na nacionalnoj završnici natjecanja „Čitanjem do zvijezda“, održanom 10. svibnja 2021. godine u našoj knjižnici. Zbog epidemiološke situacije cijelokupno natjecanje odvijalo se online, a pravo sudjelovanja u kvizu znanja izborilo je 60 najboljih ekipa iz cijele Hrvatske. Naše natjecateljice osvojile su 9. mjesto čime su, više nego uspješno, predstavile našu školu i našu županiju.

     U 12. sezoni Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja „Čitanjem do zvijezda“ čitala su se zadana djela pod tematskim nazivom  „U svijetu knjiga“, čemu se odazvalo više od 1500 učenika i mentora iz 198 osnovnih škola diljem Republike Hrvatske te osnovnih škola u Vojvodini, što je natjecanju dalo i međunarodni karakter. Na državnu završnicu kviza znanja plasiralo se 60 škola te 28 škola u kategoriji kreativnog uratka, ali do državne razine trebalo je uspješno svladati školsku i županjsku razinu, što su naše čitateljice uspješno izvršile.

     Učenice je pripremala i vodila knjižničarka Ivana Nogić koja je ovaj uspjeh istaknula kao odličnu najavu brojnih aktivnosti koje nas čekaju u 2021. godini -  Godini čitanja.

 

 

Integrirano obilježili Dan planeta Zemlje i Svjetski dan knjige

     Učenici naše škole obilježili su 23. travnja 2021. godine Svjetski dan knjige i Dan planeta Zemlje izradom Ekološke slovarice čiju je izradu inicirala i koordinirala knjižničarka Ivana Nogić. U integriranim aktivnostima sudjelovali su svi učenici matične i područne škole, bilo uživo, bilo na daljinu, a rezultat zajedničkog rada je Ekološka slovarica koja je izložena u holu škole, dok njezinu digitalnu inačicu možete prelistati na sljedećoj poveznici.

https://read.bookcreator.com/Ekološka slovarica


 

Voda život znači

     Svjetski dan voda koji se obilježava 22. ožujka učenici i učitelji naše škole obilježili su tijekom mjeseca ožujka brojnim ekološkim aktivnostima, predavanjima i radionicama te čišćenjem Lonje, a sam Dan voda bio je integrirani dan posvećen učenju o važnosti vode na Zemlji.

     Najprije su učenici 3. razreda sa svojom učiteljicom razgovarali o važnosti vode na Zemlji, a potom su izradili plakate na kojima su prikazali zašto voda život znači te zašto ju je potrebno pažljivo koristiti. Plakatima su uredili svoj razredni pano. Učenici 4. razreda su sa svojom učiteljicom i pedagoginjom uredili eko-kutak. Prisjetili su se najkorisnijih savjeta o važnosti i štednji vode pa su sve zanimljivosti prenijeli na plakate kojima su uredili eko-kutak u holu škole.

     Učenici 2. razreda su u sklopu projekta Školske knjige „Štiti vodu za globalnu slobodu“ osmislili Priču o bunaru koji je postao sretan. Priča je ekološke tematike, a knjižničarka im je pomogla u izradi e-slikovnice. Kad izrade sve potrebne rekvizite, planiraju je dramatizirati i poslati na natječaj. Krenuli su i u pravu ekološku akciju čišćenja rijeke Lonje u čemu su im se pridružili i neki roditelji, a na sam Dan voda sve nastavne satove posvetili su isključivo učenju o važnosti vode.

e-slikovnica  https://read.bookcreator.com/Kako je bunar postao sretan 

Čitanjem do državnog natjecanja

     U ponedjeljak 1. ožujka 2021. godine ekipa naše škole, u sastavu: Leonarda Somođi, Tihana Kranjec i Lana Šagrač, uspješno je sudjelovala na županijskom natjecanju „Čitanjem do zvijezda“. Naše osmašice odlično su riješile kviz-znanja te su s osvojenih 126 bodova zauzele treće mjesto i izborile državno natjecanje!

     12. sezona nacionalnog projekta "Čitanjem do zvijezda" za osnovne škole okupila je 198 škola iz cijele Hrvatske potaknuvši na čitanje više od 1500 učenika i mentora s ciljem poticanja čitanja i promicanja kulture čitanja. Zbog epidemiološke situacije sve ovogodišnje razine natjecanja provode se online.

     Na županijskom natjecanju sudjelovale su ekipe iz 18 škola naše županije, a kviz-znanja bio je prilično zahtjevan budući da je trebalo pročitati čak četiri naslova na temu „U svijetu knjiga“:

  • Miris knjige, Jadranke Klepac
  • Matilda, Roalda Dahla
  • Demon školske knjižnice, Moree Banićević
  • Tom Gates - Svjetski dan knjige - Najbolji u povijesti (dosad), Liz Pichon.

     Osim razumijevanja pročitanog teksta na natjecanju je trebalo pokazati i opću informiranost te sposobnost asocijativnog mišljenja i zaključivanja u čemu su naše predstavnice bile više nego uspješne. Zajedno su skupile 126 bodova (Tihana 45 bodova, Leonarda 41 bod, Lana 40 bodova) i osvojile 3. mjesto. Na državno natjecanje plasirale su se dvije najuspješnije ekipe iz svake županije te ekipe koje su se našle među 10 % najuspješnijih u cijeloj Hrvatskoj, što je bio slučaj s našom ekipom.

     Županijskom natjecanju prethodilo je školsko natjecanje na kojem je sudjelovalo sedmero učenika: Lana Šargač, Tihana Kranjec, Leonarda Somođi, Paola Andrašek, Marta Roginek, Magdalena Brlečić i Patrik Horvat. Lana, Tihana i Leonarda su kao najuspješnije ušle u školsku ekipu koja je ostvarila najbolji rezultat otkad naša škola sudjeluje u ovom natjecanju.

     Čitače priprema i vodi knjižničarka Ivana Nogić, a vrijeme do državnog natjecanja, koje će se održati također online 10. svibnja 2021. godine, iskoristit će za dodatne pripreme. Želimo im još puno uspjeha i zadovoljstva u čitanju i promicanju čitanja!

 

Uspjeh na međuopćinskoj Smotri LiDraNo

     Međuopćinska smotra LiDraNo za područje Novi Marof održana je 12. veljače 2021. godine. Zbog epidemioloških mjera ove je godine, po prvi put, održana online, putem Zooma, a virtualni domaćin bila je OŠ Bisag. Našu školu predstavljali su Paola Andrašek i Emilio Balaško u literarnom izrazu te Magdalena Brlečić u novinarskom izrazu. Radove svih naših predstavnika povjerenstva su ocijenila vrlo uspješnima što im je donijelo plasman na županijski LiDraNo.

     Ovogodišnja Smotra puna izazova održana je online, putem Zooma, u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama pa je izostalo druženje sudionika i ona lidranovska atmosfera na koju su svi navikli. Okrugli stolovi održani su, također, putem Zooma, bez skupnih scenskih nastupa, dok su pojedinačni nastupi izvedeni u školama pojedinih sudionika. Improviziranje pozornice u učionicama i vlastitim sobama, namještanje kamere, provjere zvuka – sve su to detalji koji su davali dodatnu dozu napetosti i uzbuđenja po čemu će se, vjerojatno, pamtiti ovogodišnji LiDraNo.

     Ipak, naši su učenici i u uvjetima novog normalnog uspjeli ostvariti jako dobre rezultate budući da su svi radovi poslani na županijsku smotru. U novinarskom izrazu sudjelovala je učenica 8. razreda, naša novinarka Magdalena Brlečić koja je napisala prikaz „Za mirisom knjige“. Povjerenstvo je njezin rad prosudilo kao vrlo kvalitetan jer poziva na čitanje, zato će se naći među najboljim novinarskim radovima na županijskoj smotri. Mentorica novinarki Magdaleni je knjižničarka Ivana Nogić.

Brini o sebi, budi dobro!

      Brini_o_sebi._Budi_dobro._Proživi_Covid projekt je Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade kojemu je cilj pružiti mladima smjernice za brigu o vlastitom tjelesnom i emocionalnom zdravlju te ih savjetovati kako se ponijeti u stresnim situacijama koje često mogu izazvati zabrinutost i tjeskobu. Osim savjeta, ovdje možete pronaći i brojeve telefona psihološke pomoći po županijama.

 

OŠ Breznički Hum u novom Varaždincu

     U novom broju Varaždinskih vijesti izašao je članak o našoj školi. Materijale su pripremili članovi Novinarske grupe, a članak možete pročitati pod naslovom Čuvari baštine_i_promicatelji_ekoloških_vrijednosti.

 

Kako zaštititi osobne podatke

     Svake se godine 28. siječnja obilježava kao Europski dan zaštite osobnih podataka. Prilika je to za podizanje svijesti o potrebi zaštite privatnosti i osobnih podataka, posebno prilikom korištenja društvenih mreža, zato pogledajte neke korisne savjete po pitanju zaštite osobnih podataka. 

     Budući da pitanje zaštite osobnih podataka nikada nije bilo toliko aktualno i značajno kao danas, jer su naši osobni podatci svugdje, važno se upoznati s razlozima i načinima prikupljanja i obrade osobnih podataka te njihovom zaštitom.

 

Ponašanje u slučaju potresa

     Zbog nedavnih potresa prvi dan nastave u drugom polugodištu započeo je edukacijom svih učenika kako se ponašati u slučaju potresa.

     Prvi dan nastave za učenike nižih razreda koji nastavu pohađaju u školi započeo je gledanjem prezentacija "Ponašanje u slučaju potresa" i „Potres u kinu“ u kojima je na zanimljiv i pristupačan način pojašnjeno postupanje u slučaju potresa. Nakon filmova učiteljice su, u suradnji s pedagoginjom, razgovarale s učenicima kako su se osjećali nakon potresa te koja su sigurna i nesigurna mjesta u učionici i drugim prostorijama škole. Učiteljice su istaknule da su sigurna mjesta za sklanjanje u učionici, u pravilu, školske klupe, nosivi zidovi i grede, dok treba izbjegavati staklene površine, prozore i pregradne zidove. Potrebno je ukloniti sve teške predmete koji mogu pasti s ormara, pričvrstiti predmete poput okvira sa slikama, ploča i visećih elemenata. U slučaju potresa odabire se najbliže mjesto za sklanjanje. Nakon prestanka potresa pristupa se izlasku iz zgrade na način propisan planovima evakuacije.

     Budući da živimo u vrijeme kad su potresi mogući, najvažnije je naučiti živjeti u takvim okolnostima te reagirati pribrano i bez panike kako bismo izbjegli dodatne posljedice.

Sve materijale možete proučiti na sljedećim poveznicama.

Dijete_i_potres_(Savjeti_za_roditelje)

Djeca-i-obitelji-prije-tijekom-i-nakon-potresa

Kako_(psiholoski)_prezivjeti

https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA%20ZA%C5%A0TITA/PDF_ZA%20WEB/Potres_bro%C5%A1ura%20A5%20-%20web.pdf

https://www.zagreb.hr/edukativni-video-ponasanje-u-slucaju-potresa/163005

https://civilna-zastita.gov.hr/upute-za-gradjane/82

https://www.youtube.com/watch?v=psOzzPq25cQ


 

****

 

Virtualna "Noć knjige 2020." u matičnoj i prodručnoj školi

     Ove godine 23. travnja održana je deveta po redu "Noć knjige" u našoj školi. Obilježena je brojnim, naravno, virtualnim aktivnostima kojima se promicalo čitanje i kreativno izražavanje čime smo, na najljepši mogući način, skrenuli pažnju na Dan hrvatske knjige te Svjetski dan knjige i autorskih prava. Tim povodom svi učenici škole čitali su nagrađenu slikovnicu "Škola u svemiru" naše učenice Paole Andrašek, koju je knjižničarka pretvorila u e-slikovnicu, što je ujedno bila i njezina virtualna promocija. Bio je to povod i za kreativno izražavanje, a najmaštovitiji bili su naši učenici od 1. do 4. razreda te učenici PŠ Šćepanje. Kamo ih je sve odvelo čitanje ove zanimljive slikvnice, pogledajte na sljedećim poveznicama.

 

 

 

 

Svim čitateljima školske knjižnice OŠ Breznički Hum dobru zabavu uz čitanje

 želi vaša knjižničarka

Ivana Nogić!

 

 

 

 


Točno vrijeme
Trenutno lokalno vrijeme u Novi Marof:
IZGRADI ŠARENO

EMISIJA: IZGRADI ŠARENO

       

Praznici za...
Najljepši školski vrt 2009.
Najljepši školski vrt 2015.

     Slušaj kako zemlja diše 

         radijska emisija

     

http://radio.hrt.hr/ep/slusaj-kako-zemlja-dise/137943/

OŠ Breznički Hum
Brojač posjeta

        Free Web Hit Counter

Važni dokumenti
      


   


    

   ______________________

     

______________________

 

 

 

Korisni linkovi

 > MZOS
 > AZOO
 > MATICA MZOS


 > BUG
 > ENTER
 > PC CHIP


MI JEDEMO ODGOVORNO
Županijski Lidrano 2015.

   Nastup Dramske skupine

   na Županijskoj smotri 

   LiDraNo 2015. u HNK-u 

   Varaždin (snimka)

    

Kalendar
« Prosinac 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Anketa
Da li ste zadovoljni aplikacijom eDnevnik?Forum
CMS za škole logo
Osnovna škola Breznički Hum / Breznički Hum 14, HR-42225 Breznički Hum / os-breznicki-hum.skole.hr / ured@os-breznicki-hum.skole.hr
preskoči na navigaciju