preskoči na sadržaj

Osnovna škola Breznički Hum

 > O školi  > Knjižnica
Knjižnica

Školska knjižnica OŠ Breznički Hum

Knjižničarka: Ivana Nogić, prof. hrvatskog jezika i književnosti, prof. povijesti, dipl. bibliotekar

Radno vrijeme školske knjižnice:

    od 7.45 do 12.45

  • svakog drugog ponedjeljka
  • svake srijede
  • svakog petka

Vijesti

Prvašići požurili u knjižnicu

     Već u drugom tjednu nastave, 14. rujna 2018. godine dvadeset i četvero učenika prvog razreda požurilo je posjetiti školsku knjižnicu kako bi postali njezini novi članovi.

     Prvašiće su dopratile njihova učiteljica Dijana Golubić i asistentica Nataša Črlenec. U knjižnici su se učenici upoznali s knjižničarkom koja ih je najprije povela u razgledavanje prostora knjižnice i čitaonice. Potom im je objasnila što je knjižnica i što se sve u knjižnici može raditi. Također, pojasnila im je razliku između knjižnice, gdje se knjige posuđuju, i knjižare, gdje se knjige kupuju. Mali su znalci odmah sve zapamtili te su s pažnjom slušali o knjigama s kojima će se družiti ove školske godine. Razgovaralo se i o pravilima ponašanja u knjižnici, a prvašići su obećali da će biti dobri prema knjigama te da će ih čuvati od oštećivanja.

     Nakon što su primili svoje članske iskaznice, kojima su postali ponosni članovi školske knjižnice, odmah su ih poželjeli 'isprobati' posudbom prve knjige za lektiru.

Puno uspjeha i veselja uz knjige i čitanje prvašićima žele

njihova učiteljica Dijana Golubić i knjižničarka Ivana Nogić!

 

Projekt - Zamjena uloga

     Obilje veselja i zabave donio je Dječji tjedan u sklopu kojega je obilježen i Dan učitelja. Bila je to dobra prilika da, barem na jedan dan, učenici i djelatnici naše škole zamijene svoje uloge. Tako su učenici postali učitelji, ravnateljica, tajnica, računovotkinja, pedagoginja, knjižničarka, spremačice, kuharice i domar, dok su djelatnici zauzeli đačke klupe. Zamjena uloga dovela je do niza veselih i zanimljivih, ali i poučnih situacija. Promjena perspektive na jedan dan omogućila je svim sudionicima da jasnije shvate svoju ulogu, prava i potrebe.

     Knjižnicu je spremno preuzela učenica 6. razreda Tihana Kranjec. Kao najbolja čitačica viših razreda u prošloj školskoj godini, Tihana je učenicima mogla dati dobru preporuku što i kako čitati, dok je one najmlađe upućivala kako se ponašati u knjižnici.

Paola i Magdalena natjecale se u čitanju naglas

Naša se škola ove godine, po prvi put, uključila u gradsko Natjecanje u čitanju naglas, održano 6. studenoga u Maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu. Pred brojnim ljubiteljima knjige čitale su naše učenice Paola Andrašek i Magdalena Brlečić.

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof uspjela je na gradskoj razini okupiti čak 17 natjecatelja u mlađoj kategoriji (od 3. do 5. razreda) i pet u starijoj (od 6. do 8. razreda). Natjecatelji su čitali ulomke iz književnih djela po vlastitom izboru, no dodatni zadatak bio je u dvije minute predstaviti djelo, tj. obrazložiti vlastiti izbor. Naša Paola čitala je u mlađoj kategoriji. Odabrala je uvodni dio iz romana Zorana Pongrašića Mama je kriva za sve, dok se Magdalena predstavila u starijoj kategoriji s knjigom izraelskog autora Ephraima Kishona: Kod kuće je najgore. U izboru knjiga i pripremi za samo natjecanje pomogla im je knjižničarka Ivana Nogić koja je vrlo zadovoljna nastupima naših čitačica.

Paola i Magdalena predstavile su navedene knjige i učenicima u našoj školi koji su ih, također, na njihovu preporuku, poželjeli pročitati.

 

Lektira u knjižnici

     U Mjesecu hrvatske knjige svi su razredi posjetili školsku knjižnicu kako bismo se zajedno, na malo drugačiji način, družili sa zadanim lektirnim djelima, ponajprije hrvatskih autora. Dok su prvašićima još uvijek najzanimljivije bajke i slikovnice - slovarice, učenici 2. razreda obradili su, također, jednu vrlo zanimljivu bajku Karela Čapeka - "Poštarsku bajku". Učenici 3. razreda upoznali su Šegrta Hlapića i ostale likove iz poznatog romana Ivane Brlić Mažuranić, a naglas se čitalo djelo Vladimira Nazora "Bijeli jelen". Četvrtaši su se, također, družili s Ivanom Brlić-Mažuranić i bajkom "Šuma Striborova", a nisu zaboravili ni jednog od najpoznatijih hrvatskih dječjih pisaca Matu Lovraka i njegov roman "Družba Pere Kvržice". Uz zajedničko čitanje, učenici su imali priliku oslikati i okarakterizirati likove, kao i glumiti neke od njih. Nije nedostajalo ni natjecateljskog duha jer čekali su ih brojni kvizovi i prigodne igre u kojima su mogli provjeriti razumijevanje pročitanoga, ali i brzinu, spretnost i snalažljivost u rješavanju pojedinih zadataka.

Nagrađeni naši najbolji čitači

Paola Andrašek i Tihana Kranjec, najbolje čitačice naše škole za prošlu školsku godinu, prisustvovale su u petak 9. studenoga 2018. godine svečanoj dodjeli nagrada  u Županijskoj palači u Varaždinu.

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica dodijeljene su prigodne nagrade najboljim čitačima školskih knjižnica u osnovnim i srednjim školama te gradskim knjižnicama na području Varaždinske županije. Za najbolje čitače naše škole knjižničarka Ivana Nogić predložila je Paolu Andrašek, u kategoriji nižih razreda, te Tihanu Kranjec, u kategoriji viših razreda. Paola je tijekom prošle školske godine pročitala 35 knjiga, a Tihana 19, stoga su naše najčitačice sasvim zasluženo primile nagradu.

Najboljim čitačima nagrade su uručili zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek.

Čitanjem do zvijezda – novi ciklus

Školska razina natjecanja u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ održana je u našoj školskoj knjižnici 7. prosinca 2018. godine. 

U kvizu znanja natjecalo se petero učenika, od 6. do 8. razreda, dok se za prezentaciju plakata prijavila učenica Ana Jakopčić (6. r.). Prvo mjesto u kvizu znanja osvojila je Magdalena Brlečić (6. r.), druga je bila Leonarda Somođi (6. r.), a Tihana Kranjec (6. r.) zauzela je treće mjesto, čime su se navedene učenice plasirale na županijsko natjecanje. Rezerva članica ekipe je četveroplasirana Ivona Kurtoić (8. r.).

Čitanjem do zvijezda je natjecanje u znanju i kreativnosti koje organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara, a namijenjeno je učenicima viših razreda. Natjecanje se sastoji od dva dijela: kviza znanja u kojemu učenici odgovaraju na pitanja iz odabranih knjiga i prezentacije plakata na zadanu temu. Smisao natjecanja je poticanje čitanja i čitateljskih navika pa je tako svake godine zadana određena tema i knjige koje se čitaju na tu temu. Tema ovogodišnjeg natjecanja jest „Ljeto priča priče“, a obuhvatila je naslove: Blizanke / Ericha Kastnera, Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom / Julijane Matanović i Ljeto na jezeru Čiću / Jasminke Tihi-Stepanić.

     Nadamo se da će Magdalena, Leonarda i Tihana uspješno „Čitati do zvijezda“ i na županijskom natjecanju.

Puno uspjeha i zadovoljstva u čitanju želi vam vaša knjižničarka!

 

Moja prva knjiga – radionica za 4. razred

Dvosatna likovno-literarna radionica „Moja prva knjiga“, pod vodstvom članica Udruge  za promicanje kulture čitanja “KAlibra”, održana je u našoj školi 13. prosinca 2018. godine, a njezini sudionici bili su učenici 4. razreda, njihova učiteljica Olga Slunjski i pedagoginja Anita Ivančan Božurić. Radionica se provodi u sklopu kreativno-stvaralačkog projekta „Moja prva knjiga“ koji potiče djecu na izradu vlastitih slikovnica. 

U veoma razigranoj i kreativnoj atmosferi članice Udruge najprije su objasnile proces nastajanja slikovnice, a potom su učenici započeli rad na vlastitim slikovnicama. Prvi zadatak bio je osmisliti i izraditi naslovnicu slikovnice, a dovršavanje priče, kao i cijele slikovnice, učenici će nastaviti na radionicama tijekom siječnja i veljače kada će im pomoći i knjižničarka Ivana Nogić koja je prijavila Školu na ovu radionicu.

 Literarno-likovne radionice provode se u sklopu projekta „Moja prva knjiga“, državnog natječaja za učenike i učenice osnovnih škola, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji se kontinuirano provodi od 2004. godine. Natječaj se sastoji od pisanja i ilustriranja vlastite priče, a glavna nagrada je tiskanje najboljih radova koje biraju književnice Sanja Pilić i Silvija Šesto. Svrha natječaja je poticanje mašte i kreativnosti, razvoj likovno-literarnih vještina te osvještavanje djece i mladih o njihovim pravima, odgovornosti za okoliš i potrebi brige za zajednicu.

 

 

Nastavljamo zajedno raditi na našim slikovnicama kako bi bile gotove i spremne za sudjelovanje na ovom vrlo zahtjevnom natječaju. Puno strpljenja, inspiracije i sreće svim sudionicima želi vaša knjižničarka!

Na natječaju Postani filmski kritičar

     Nakon što su učenici nižih razreda naše škole uživali u kinu Cinestar Varaždin u najnovijoj animiranoj priči o Grinču, uz pomoć učiteljice Olge Slunjski i knjižničarke postali su filmski kritičari. Najprije su na satu medijske kulture pismeno izrazili svoje dojmove o filmu u obliku kratkih kritika, a potom su svoja zapažanja o filmu snimili u prigodan video koji su poslali na nagradni natječaj kina Cinestar. Slijedi slatko iščekivanje rezultata natječaja i eventualnih nagrada! Možda u dobivanju nagrade pripomogne sam Grinč kojeg su četvrtaši izradili i izložili na vratima svoje učionice.


Točno vrijeme
Trenutno lokalno vrijeme u Novi Marof:
Praznici za...
Anketa UTVRDA ČANJEVO
Najljepši školski vrt 2009.
Najljepši školski vrt 2015.

     Slušaj kako zemlja diše 

         radijska emisija

     

http://radio.hrt.hr/ep/slusaj-kako-zemlja-dise/137943/

OŠ Breznički Hum
Brojač posjeta

        Free Web Hit Counter

Važni dokumenti
      


   


    

   ______________________

     

______________________

Korisni linkovi

 > MZOS
 > AZOO
 > MATICA MZOS


 > BUG
 > ENTER
 > PC CHIP


MI JEDEMO ODGOVORNO
Županijski Lidrano 2015.

   Nastup Dramske skupine

   na Županijskoj smotri 

   LiDraNo 2015. u HNK-u 

   Varaždin (snimka)

    

Kalendar
« Svibanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Anketa
Da li ste zadovoljni aplikacijom eDnevnik?Forum
CMS za škole logo
Osnovna škola Breznički Hum / Breznički Hum 14, HR-42225 Breznički Hum / os-breznicki-hum.skole.hr / ured@os-breznicki-hum.skole.hr
preskoči na navigaciju