preskoči na sadržaj

Osnovna škola Breznički Hum

 > Naslovnica
Vijesti

Lektira na drugačiji način

Autor: Autorizirani korisnik iz druge škole , 30. 4. 2019.

     Na početku školske godine pao je dogovor za ovogodišnji razredni projekt učenika sedmog razreda: Sudnica. Ideja je proizašla iz lektirnog djela Iz velegradskog podzemlja Vjenceslava Novaka, a sedmaši su sa svojom razrednicom odlučili jednim udarcem uloviti nekoliko muha, tj. pročitat će cjeloviti književni tekst, interpretirati ga, raspraviti i donijeti odluku kao odgovorni građani.

 

     Dana 16. travnja 2019. učionica Hrvatskoga jezika pretvorena je u sudnicu, a sudionici su bili likovi iz lektirnoga djela Iz velegradskog podzemlja: Mika, Mikina žena Lucija, njihovi sinovi, prolaznici, liječnik, pekarica, gostioničar, Slovak, Jankić... Učiteljica je imala ulogu sudca zaduženog za mir i red u sudnici. Najteži posao odradila je porota (Mihaela, Mihael, Mateo, Ariana i Elizabeta) jer je pažljivo saslušala i zabilježila sve iskaze te na kraju donijela jednoglasnu odluku. Prvi iskaz dao je okrivljeni Mika (Tin), a poslije njega i svi drugi svjedoci. Najzanimljiviji iskaz imala je Lucija (Lana) koja misli da je Mika pošten i dobar čovjek, da je marljiv i darežljiv jer često nešto kupi svojoj djeci. Lucija, također, misli da Mika, kad je tukao Evicu, nije vidio svoju kćer u rukama, nego svoje probleme i tvrdi kako Mika ne bi trebao biti optužen. Vrlo opširan iskaz imala je susjeda Monika koja je čula veliku buku iz Mikinog stana, ali se bojala provjeriti jer je mislila da Mika viče zbog tame i vlage u svojemu prizemnom stanu. Kada su svi svjedoci dali iskaz, porota se povukla i za dva dana donijela presudu.

      Pravorijek glasi da je Mika kriv za smrt kćeri Evice, stoga mu se određuje zatvor u trajanju od deset godina. Također, zbog učestalog opijanja ima obavezu liječiti se u Centru za odvikavanje od ovisnosti. Zbog uznemiravanja prolaznika i laganja u sudnici osuđen je i Slovak novčanom kaznom od 10 000 kn. Mikina žena Lucija dobila je opomenu uz obrazloženje da ju je porota htjela osuditi zbog laganja liječniku.

     Ovaj projekt svidio se sedmašima, svi su dobrovoljno surađivali i smatraju da bi ih takve i slične aktivnosti mogle potaknuti da češće i više čitaju jer mogu bolje razumjeti lektirno djelo.

Stoga, učitelji, poslušajte savjet učenika!

                                                 Mihael Hadrović, 7. r. (Novinarska grupa)
Točno vrijeme
Trenutno lokalno vrijeme u Novi Marof:
IZGRADI ŠARENO

EMISIJA: IZGRADI ŠARENO

       

Praznici za...
Najljepši školski vrt 2009.
Najljepši školski vrt 2015.

     Slušaj kako zemlja diše 

         radijska emisija

     

http://radio.hrt.hr/ep/slusaj-kako-zemlja-dise/137943/

OŠ Breznički Hum
Brojač posjeta

        Free Web Hit Counter

Važni dokumenti
      


   


    

   ______________________

     

______________________

Korisni linkovi

 > MZOS
 > AZOO
 > MATICA MZOS


 > BUG
 > ENTER
 > PC CHIP


MI JEDEMO ODGOVORNO
Županijski Lidrano 2015.

   Nastup Dramske skupine

   na Županijskoj smotri 

   LiDraNo 2015. u HNK-u 

   Varaždin (snimka)

    

Kalendar
« Svibanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Anketa
Da li ste zadovoljni aplikacijom eDnevnik?Forum
CMS za škole logo
Osnovna škola Breznički Hum / Breznički Hum 14, HR-42225 Breznički Hum / os-breznicki-hum.skole.hr / ured@os-breznicki-hum.skole.hr
preskoči na navigaciju