2014-10-24 20:10:06

Na Županijskoj smotri predstavili tradicionalna jela od buče

Ovogodišnja svečanost obilježavanja ''Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje'' održana je u subotu, 18. listopada 2014. godine u Varaždinu na Franjevačkom trgu ispred Županijske palače.  Domaćin Smotre bila je Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti, a svojim prisutnošću naša je škola, također, dala svoj mali doprinos zahvali za kruh i plodove koje svakodnevno blagujemo.

Najveća zahvala i poticaj na razmišljanje bila je Sveta misa zahvalnica u Varaždinskoj katedrali, nakon koje je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić i službeno otvorio Smotru. Učenice naše škole, Doroteja Ivančan i Antonia Šargač, u izvornim narodnim nošnjama, predstavljale su znatiželjnim  prolaznicima bogatu ponudu jela od buče (tikve), što je, ujedno, bila i tema izložbenog prostora naše škole. Jela su na tradicionalan način, s posebnom pažnjom i velikom ljubavlju, pripremile bake i mame naših učenika, ali i same učiteljice, stoga su uvelike zasluže za uspješno predstavljanje naše škole i mjesta. U ponudi su se našle: pečene tikve, salata s tikvama, juha od hokaido tikve, kruh s bučinim sjemenkama i uljem, kruh iz krušne peći, bučnica, zlijevka od sira i bučinih koštica, kolačići sa sjemenkama, no vrhunac ponude bila je, prema riječima prosudbenog povjerenstva, pita od buče. I sami smo ju probali i, bez imalo skromnosti, potvrđujemo njezinu nenadmašnost. Bilo je tu i gljiva, kestena, kukuruza, šipka i  ukrasnih tikvica koje je budnim okom čuvala gospođa Jesen, a utjelovila ju je naša učenica Natalija Zrinski. Za ovu prigodu posebno su izrađeni i prigodni suveniriheklane tikvice, koje su, također, naišle na pozitivne reakcije, kako prisutnih posjetitelja Smotre, tako i povjerenstva.

Izložbeni prostor osmislile su i uredile učiteljice Darinka Cvišić, Danijela Ivančan Bosilj i Marija Šatvar, a posebne zahvale za pripremu brojnih ukusnih jela upućujemo:

mami Jasni Kuzmićkruh iz krušne peći; mami Kristini Ivančanpita s bučama; baki Gašparušbučnica, zlijevka;                                              mami Tanji Brlečić -  kolačići sa sjemenkama; učiteljici u mirovini Marti Antolkovićsjemenke buče (golice); učiteljici J.Stanki Barbirjuha od buče, pečene tikve, salata; učiteljici Danijeli Ivančan Bosiljkruh s bučinim sjemenkama; mami Gradinšćak - bučino ulje; tata Damir Zrinski - gljive; učiteljici Ruži Futač – za originalne starinske recepte.

Nadamo se uspješnoj suradnji i u budućnosti!


Osnovna škola Breznički Hum