2017-03-29 13:53:54

Dan voda obilježen projektnim danom

     Učenici nižih razreda naše škole zajedno sa svojim učiteljicama te gostima - učenicima nižih razreda iz OŠ Visoko te roniocima iz KPA "Drava" iz Varaždina - obilježili su Dan voda projektnim danom tijekom kojega su održane brojne zanimljive radionice na temu važnosti vode i zdrave prehrane.

     Povodom Svjetskog dana voda te u sklopu  realizacije EU projekta „Mi jedemo dogovorno“  učenici i učitelji OŠ Breznički Hum organizirali su 23. ožujka. 2017.  godine projektni dan na temu zdrave i odgovorne  prehrane.

      Ciljevi projektnog dana  bili su osvijestiti učenike koliko izbor hrane koju konzumiramo pozitivno ili negativno utječe i na ljude i na planet te ih upoznati da je važno znati što jedemo i kako je naša hrana proizvedena. Također, cilj je bio istražiti koliko hrane bacamo, gdje bačena hrana i otpadci hrane završe, kao i saznati kako je naša hrana proizvedena i koji je njezin put do našeg stola.

     Učenici i učitelji bili su podijeljeni u razredne radionice. Učenici prvog razreda svoju su radionicu nazvali Od zrna do pogače. Pogaču su umijesili uz pomoć svoje učiteljice Ljiljane Pernar, koja je im je objašnjavala svaki korak i opisivala sve sastojke pogače, te pedagoginje Anite Ivančan Božurić koja je prezentacijom i prigodnim radnim materijalom objasnila put nastanka kruha, kolača ili, u našem slučaju, pogače od zrna. Učenici su od kuće donijeli domaći pekmez koji je bio ukusan namaz za pogaču.

     Učiteljica Olga Slunjski i njezin drugi razred ugostili su ronioce iz KPA  „Drava“ iz Varaždina od kojih su saznali brojne korisne informacije o roniocima i njihovoj opremi te njihovoj ulozi u čišćenju i očuvanju podvodnog svijeta. Gosti su svoja znanja i iskustva prezentirali i ostalim znatiželjnim učenicima, tako da su pitanja prštala sa svih strana.

     Učenici trećeg razreda i njihova učiteljica Petra Kuzmić osmislili su radionicu „Smoothie i namazi“, napisali knjižicu s receptima i po njima izradili ukusne napitke koje su poslužili uz namaze. Cilj radionice bio je, uz degustaciju, uočiti i naučiti razliku između lokalnog i sezonskog voća i povrća, te organski uzgojenog voća i povrća naspram kemijski tretiranog.

     Učenici četvrtog razreda i učiteljica Barica Mlinarek svoju su radionicu posvetili izradi voćne salate i kompostiranju. Uz pomoć gostiju iz OŠ Visoko pripremili su ukusnu voćnu salatu te plakat i izlaganje o kompostiranju.

    Nakon odrađenih radionica učenici su u holu škole zanimljivo izložili rezultate svojega rada u obliku prezentacija, plakata i zdravih poslastica, nakon čega je uslijedila željno iščekivana degustacija. Svi su sa zadovoljsvom kušali namaze, pogače s domaćim pekmezom, smoothije i, za desert, voćnu salatu.

     Naša škola ima status Međunarodne Eko-škole te ulaskom u nove projekte i dalje nastojimo redovito provoditi akcije zbrinjavanja otpada, uređivati školski okoliš te racionalno koristiti energiju i vodu, sve kako bismo kod učenika i roditelja pobudili svijest da brigom za prirodu i njezine resurse pazimo na nas same i naše buduće generacije.


Osnovna škola Breznički Hum