2016-10-21 11:13:06

Dani kruha uz najfinije štrukle

     U petak 14. listopada 2016. godine, svečano i veselo, obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Ovogodišnja tema proslave bila je „Kruh i sir naš svagdašnji“, a osmislila ju je vjeroučiteljica Lilia Griniokh Krofak. 

     Učenici, učitelji, mame i, posebno, bake naših učenika pripremali su se za ovaj poseban dan s puno ljubavi i truda tako da je škola zaista zasjala u posebnom ruhu. Svaki kutak pričao je svoju priču o ljepoti jeseni i bogatstvu plodova zemlje. Učenici nižih razreda prethodno su sa svojim učiteljicama uredili i našu etno-kućicu gdje je postavljena izložba jesenskih plodova, prigodno jesensko ruho obukla je i starinska drvena preša za grožđe, a uređen je i ulaz u školu.

     Na dan same proslave, nakon prvog sata redovne nastave, uslijedile su četiri istovremene radionice u kojima su majke i bake naših učenika prezentirale kako se rade domaće štrukle sa sirom. Radionice su vodile: baka Šafran, mama Šamec, baka Kuzmić i baka Pucak, a u pripremi i nadijevanju tijesta sudjelovali su i sami učenici. Uskoro su se cijelom školom širili zamamni mirisi, a dok su se štrukle pekle, nestrpljivi učenici zauzeli su školska igrališta kako bi veselim štafetnim igrama na otvorenom obilježili Dječji tjedan.

     Također, uz Dane kruha i Dječji tjedan, bio je to dan i za obilježavanje Dana kravate što je bila odlična kulisa za najsvečaniji dio dana – prigodnu priredbu u kojoj su nastupili raspjevani učenici nižih razreda. Recitiralo se i pjevalo o mirisima i važnosti kruha koji je doista svet u svojoj darežljivosti, velik u dobroti (N. Milićević: Kuh). Vidjeli smo i prezentaciju učenika 8. razreda „Sir – zdravlje iz prirode“ te saznali zašto je sir zdrava namirnica za sve generacije. U ulozi voditeljica odlično su se snašle učenice Romina Kožić i Marija Gradinšćak, a priredbu smo završili blagoslovom i zajedničkom molitvom koju je predvodio naš župnik vlč. Ivan Vragović. Nakon zahvale Bogu za sve plodove, radosti, uspjehe i darove kojima smo bili podareni uslijedilo je zajedničko blagovanje i uživanje u finim štruklama, mirisnim pecivima, svježem kruhu i ostalim slasticama koje su vrijedne ruke ispekle od dragocjenog, zlatnog zrna.


Osnovna škola Breznički Hum