2016-04-25 12:35:40 Zdrava prehrana za sve uzraste Povodom Dana planeta Zemlje učenici i učitelji naše škole posvetili su 20. travnja 2016. godine projektu „Zdrava prehrana“ u sklopu kojega su organizirali brojne radionice na temu zdravlja i zdrave hrane. Projektne aktivnosti bile su vezane i uz provođenje EU projekta „Mi jedemo dogovorno“, gdje smo partneri OŠ Visoko, što je nastavak naše uspješne suradnje. Tako su na radionicama u našoj školi sudjelovali i učenici OŠ Visoko, dok je osmero naših učenika bilo uključeno u brojne aktivnosti koje su se odvijale u susjednoj eko-školi. Cilj projektnog dana bio je osvijestiti učenike koliko izbor hrane pozitivno ili negativno utječe na naše zdravlje, ali i 'zdravlje' naše planete Zemlje. Učenici su radili u sljedećim radionicama: 1.razred – „Moje zravlje“, koju su učenici i učiteljica Olga Slunjski započeli katkom tjelovježbom nakon koje su sami pripremili zdrav obrok - ukusnu voćnu salatu od omiljenog voća. 2. razred – „ Izradimo zdravu slasticu“, gdje su učenici s učiteljicom Dijanom Golubić uspoređivanje zdrave i štetne hrane započeli kratkom lutkarskom igrom, nakon koje su krenuli u istraživanje vrijednosti voća, povrća, žitarica i slatkiša. Spoznaje su u teoriji prikazali plakatom „Što i koliko moramo jesti“, a u praksi izradom zdrave slastice od voća i žitarica. 3.razred – „Slatkiši u prehrani djece“, gdje su se učenici i učiteljica Barica Mlinarek najprije družili uz Luku Paljetka i njegovu pjesmu „Mačka kod zubara“, nakon čega su izradili plakat kojim su prikazali utjecaj slatkišana naše zdravlje, posebno dječje zubiće. 4.razred – „Piramida zdrave prehrane“ u sklopu koje su učenici i učiteljica Ljiljana Pernar izradili plakat „Piramida zdrave prehrane“ kojim su prikazali ideale udjele pojedine skupine namirnica u svakodnevnoj prehani. Učenici predmetne nastave sudjelovali su u sljedećim radionicama: „Izrada izbalansiranog tjednog menija“, gdje su uz učitelja matematike Danijela Merkaša i učitelja TZK Nedjeljka Ravića izračunali i prikazali tjedni meni koji bi odgovarao potrebama ljudskog organizma. Dramska radionica „Razigrano povrće“, gdje su uz učiteljicu hrvatskoga jezika Vesnu Pucak te učiteljice razredne nastave Natašu Črlenec i Petru Kuzmić izradili lutke, scenografiju i sve potrebene rekvizite kako bi uvježbali i izvali lutkarsku predstavu „Razigrano povrće“ u kojoj su uživali svi sudionici projektnog dana. Jezičnu radionicu „Miješana voćna salata“ vodile su učiteljice engleskog jezika Marija Zrinka Sokač i učiteljica njemačkog jezika Darinka Krobot Obadić koje su sa svojim jezičarima izradile edukativni plakat na engleskom/njemačkom jeziku o važnosti voća u prehrani. Osmislili su i zanimljive zagonetke na stranim jezicima za čije su točne odgovore pripremili odgovarajuću nagradu - porciju miješane voćne salate. Radionicu „Školski jelovnici svijeta“ vodile su učiteljica povijesti i geografije Darinka Cvišić i učiteljica prirode i biologije Ivka Kožić. Članovi radionice izračunavali su kalorijske vrijednosti školskih jelovnika u 12 zemalja svijeta (Finska, Ukrajina, Grčka, Španjolska, Srbija, SAD, Brazil, UK, Francuska, Italija, Japan, Južna Koreja) te u Hrvatskoj. Za Hrvatsku su osmislili vlastiti jelovnik zdrave prehrane. Za sve namirnice korištene u radionici odredili su zemlju podrijetla te je označili na geografskoj karti svijeta.
Multimedijsku radionicu vodila je knjižničarka Ivana Nogić, a članovi radionice medijski su popratili sve ostale radionice zanimljivim fotografijama i slikokazima. Na kraju dana uslijedilo je prezentiranje rada i degustacija svega što su učenici pripremili. Kroz predstavljački dio projekta uspješno nas je vodila učenica 7. razreda Romina Kožić, a nakon prezentacija i degustacija uslijedila je radionica „U zdravom tijelu zdrav duh“. Radionicu je predvodio učitelj TZK Nedjeljko Ravić koji je sve sudionike projekta poveo na školsko igralište gdje su zajednički odradili 15-minutnu tjelovježbu. Kroz provedene radionice učenici su stekli znanja o nutritivnim i kalorijskim vrijednostima pojedinih nairnica te su dobili korisne savjete što bi i u kojim količinama trebali jesti. Svi su došli do istog zaključka – zdrava prehrana mora biti bogata voćem i povrćem, žitaricama, ribom i mesom, a slatkiše, razne grickalice, fast food i gazirana pića treba što više izbjegavati. U OŠ Visoko naši su učenici učili o japanskoj, mediteranskoj i tradicijskoj kuhinji te su također zaključili da odgovorna prehrana mora biti bogata voćem i povrćem, žitaricama, ribom i mesom. Za izradu jela koristili su lokalne i svježe namirnice kako bi uvidjeli brojne prednosti proizvodnje i kupnje hrane od lokalnih proizvođača. Na taj način učenicima se ukazalo na dobrobit konzumacije sezonskih i lokalnih namirnica što pomaže u ograničavanju nepotrebne potrošnje energije za transport te smanjuje emisiju stakleničkih plinova koji uzrokuju klimatske promjene te doprinosi očuvanju bioraznolikosti. Na temu odgovorne prehrane učenice OŠ Visoko održale su prezentacije i predavanja u našoj školi, a stečena znanja ekipe OŠ Breznički Hum i OŠ Visoko razmijenili su i kroz eko-kviz koji su pripremile učiteljice engleskog jezika Alenka Stričak i učiteljica biologije Ivka Kožić. Treba naglasiti da se u povodu obilježavanja Dana planete Zemlje naša škola i ove godine uključila u akciju „Zelena čistka- jedan dan za čisti okoliš“ čišćenjem i uređenjem okoliša škole te kontinuiranim akcijama zbrinjavanja staroga papira, plastike, kao i racionalnim korištenjem vode i energenata, gdje su postignute znatne uštede. |
Osnovna škola Breznički Hum |